1
De meest duurzame en veilige manier om uw borsten te vergroten, bestaat uit een operatie waarbij zachte borstprothesen onder uw eigen borstweefsel worden ingebracht. Als u kleine borsten heeft en u zich daardoor ongemakkelijk of onzeker voelt, wenst u misschien een "normaal" borstvolume. Of misschien zijn uw borsten niet abnormaal klein, maar zou u uzelf aantrekkelijker vinden met grotere borsten. Een borstvergroting (= borstaugmentatie) kan bijdragen tot een grotere persoonlijke voldoening en meer zelfvertrouwen. Het is echter niet alleen een medische, maar ook een persoonlijke keuze. We willen benadrukken dat u de beslissing voor uzelf moet nemen, en dat u zich hierbij liefst niet laat beïnvloeden door anderen. De oplossing voor een emotioneel conflict ligt immers niet in een operatie.
De grootte en vorm van borsten worden bepaald door factoren als leeftijd, erfelijkheid, hormonen, zwangerschap, borstvoeding en elasticiteit van de huid. Alleen een chirurgische ingreep kan een blijvende vergroting geven. Inname van hormonen zou ongezond zijn, aanbrengen van crèmes geeft onvoldoende resultaat. Borsten bevatten geen spierweefsel, dus oefeningen hebben geen zin. Door het inbrengen van borstimplantaten (=borstprothesen) bekomt men een definitieve borstvergroting, die reeds veel vrouwen tevreden en een stuk gelukkiger gemaakt heeft.
Het is belangrijk dat u uw verwachtingen bespreekt met een plastisch chirurg. Hij zal u een persoonlijk advies geven en u begeleiden in uw keuze, zodat teleurstellingen vermeden kunnen worden. Iedereen is immers verschillend. Misschien wilt u niet alleen een grotere cupmaat maar tevens een correctie van de vorm, of misschien wilt u vooral de "leegte" aan de bovenzijde van de borsten corrigeren. Eventueel kunnen foto's helpen om te tonen wat de wensen en mogelijkheden zijn. Over het algemeen wordt gestreefd naar een resultaat dat zo natuurlijk mogelijk is en past bij jouw lichaam.
Tijdens de raadpleging geven we u, na een onderzoek van uw borsten, graag veel informatie over de mogelijkheden, beperkingen, veiligheidsaspecten, en mogelijke risico's van een borstvergroting. Elke situatie is verschillend en het is precies de plastisch chirurg die het best geplaatst is om u hierin te begeleiden. Op deze website geven we enkel wat algemene informatie.
Er bestaan verschillende soorten borstimplantaten. De inhoud, de vorm, de projectie en het oppervlak verschillen en elk type implantaat is verkrijgbaar in verschillende maten. De buitenwand van implantaten wordt gemaakt in silicone. Silicone is een veilig lichaamsvreemd materiaal dat ook in veel andere medische toepassingen al jaren gebruikt wordt (pacemakers, kunstgewrichten, ...), omdat het zeer goed verdragen wordt door het menselijk lichaam. Ook recent nog hebben zeer uitgebreide wetenschappelijke studies aangetoond dat er geen verband bestaat tussen silicone en enige vorm van kanker of immuniteitsziekten en vermoeidheidssyndromen.
De inhoud van de nieuwere types siliconegel-implantaten bestaat uit een zachte en cohesieve ("niet" lekkende en vormbehoudende) silicone-gel. Er bestaan ook zoutwater-implantaten die gevuld worden met een fysiologische oplossing, maar die kunnen vrij snel lekken en worden momenteel minder gebruikt. Implantaten hebben ofwel een ronde vorm, ofwel zijn ze "druppelvormig" (anatomisch). Hun oppervlak is momenteel meestal "ruw" (getextureerd), wat minder aanleiding geeft tot "kapsel-contractuur", een zeldzame verwikkeling waarover verder meer. De plastisch chirurg zal de verschillende typen van implantaten bespreken en zal samen met u het meest geschikte implantaat kiezen. De gebruikte implantaten zijn van zeer hoogwaardige kwaliteit, en wanneer u geen klachten heeft hoeven de prothesen niet te worden vervangen, ook niet na 10 of 20 jaar.
De ingreep gebeurt altijd in het ziekenhuis, onder algehele verdoving en voor uw comfort en veiligheid zal een opname met een overnachting aangeraden worden. De volgende ochtend kan u naar huis, waar u best voldoende rust neemt. De duur van het herstel is voor iedere vrouw anders en afhankelijk van het type werk, kan u gewoonlijk na ongeveer 2 weken de meeste dagdagelijkse en/of professionele activiteiten hervatten.
Klinisch en radiologisch borstonderzoek blijft perfect mogelijk, en er is absoluut geen verhoogde kans op het ontstaan van borstkanker. Ook de mogelijkheid tot het geven van borstvoeding blijft behouden.
Voor een borstvergrotende operatie bestaat geen tussenkomst door de mutualiteit, behalve bij ernstige aangeboren afwijkingen. De plastisch chirurg zal u hierover informeren en u de nodige papieren bezorgen voor de adviserend geneesheer van de mutualiteit.
Ingreep
De huidinsnede voor de borstvergroting zal gemaakt worden ofwel in de plooi onder de borst, ofwel aan de onderrand van het tepelhof. De prothesen worden achter uw borstklierweefsel, en meestal ook gedeeltelijk achter de borstspier (retropectoraal) geplaatst. In specifieke gevallen kan de prothese ook voor de borstspier (subglandulair) worden geplaatst. Het is steeds onze bedoeling om de vorm van de borst zo natuurlijk mogelijk te houden.
De plaats van de huidinsnede en van het implantaat worden samen met u besproken, maar worden veelal bepaald door uw borstvorm en het gekozen implantaat.
Tijdens de ingreep wordt veel aandacht besteed aan de preventie van infectie en nabloeding. De symmetrie tussen de linker en de rechter zijde wordt beoordeeld terwijl we u op de operatietafel in half-rechtopzittende houding brengen. De insneden worden zorgvuldig en fijn gesloten. U krijgt de nodige instructies en pijnmedicatie mee. U mag tijdelijk niet op de zij of op de buik liggen.
Voorbereiding
Naast een bloedanalyse, zal vanaf 30 jaar een recente mammografie gevraagd worden, dit om zeker te zijn dat er geen borstklierproblemen bestaan.
De plastisch chirurg zal voor de ingreep enkele aantekeningen aanbrengen op uw lichaam, en eventueel medische foto's nemen.
Lees ook de "algemene richtlijnen" en "praktische richtlijnen" onder de rubriek "voorbereiding". (klik naar "algemene richtlijnen")
Nazorg
Aanvankelijk voelen uw borsten pijnlijk en gespannen aan. Dit is het meest uitgesproken gedurende de eerste 2- 3 dagen en u kan hiervoor pijnstillers innemen. Uiteraard moet u zich ook geen zorgen maken als u enkele blauwe huidverkleuringen ziet, deze verdwijnen na een 2-tal weken.
Indien u echter hoge koorts ontwikkelt, of een plotse sterk toenemende zwelling, of om eender welke reden ongerust bent, neemt u contact op met de plastisch chirurg of met het Imeldaziekenhuis. Er is steeds een plastisch chirurg bereikbaar.
Tijdens een eerste consultatie binnen de week na de ingreep wordt het verband gewisseld. Hechtingen zijn zelfverteerbaar en dienen niet verwijderd te worden. Na 14 dagen kan u normalerwijze licht werk hervatten, na 6 weken zijn alle activiteiten en sporten mogelijk. De tepels kunnen soms tijdelijk wat gevoeliger of juist minder gevoelig zijn. Dit herstelt zich meestal binnen enkele maanden. De borsten worden stilaan opnieuw soepel. Om een optimale littekenheling te bekomen worden de littekens gedurende enkele weken met micropore (kleefpleister) bedekt, en gedurende 6 12 maanden afgeschermd van zonblootstelling.
In de weken na de ingreep zal uw lichaam rondom de implantaten spontaan een "kapsel" aanmaken. Dit is een dun bindweefselvlies omheen het implantaat. Dit is een normale reactie op vreemd materiaal, u voelt hier niets van. Zeldzaam ontstaat een abnormaal dikker en stijver kapsel (= kapselcontractuur), waardoor de implantaten harder kunnen aanvoelen. In de meer ernstige gevallen kan een heelkundige ingreep nodig zijn om dit verdikte kapsel te verwijderen. Tevens moet er rekening mee gehouden worden dat de levensduur van implantaten niet onbeperkt is, zodat het mogelijks nodig kan zijn ze ooit te laten vervangen.
Na een borstvergroting moet u geen speciale onderzoekingen laten doen om de implantaten te controleren. Uiteraard moeten uw borsten wel regelmatig gecontroleerd worden, juist zoals bij elke vrouw. Implantaten zitten steeds achter het borstklierweefsel, zodat het klierweefsel probleemloos onderzocht kan worden door uzelf of uw arts. Indien een knobbeltje gevoeld zou worden kan een echografie, mammografie of MRI-onderzoek gebeuren. U loopt dus niet meer risico op borstkanker of het klierweefsel is niet moeilijker te controleren na een borstvergroting.
Borstvergroting is een veilige en frekwent uitgevoerde ingreep, met mooie resultaten op korte en ook op lange termijn. Veel geopereerde vrouwen zijn zeer tevreden, en voelen zich meer zelfzeker over hun borsten die een mooie en stevige vorm hebben en die natuurlijk en zacht aanvoelen.